keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Klassikkovinkkauksen ongelmia

Tämän homman tarkoitus oli yksinkertainen:

1) valitse kirja
2) lue kirja
3) rakenna vinkki
4) vinkkaa kirjaa

Valitsin Timo Mukan Tabun, luin sen ja pidin siitä. Mutta en taida kirjaa vinkata, en ainakaan nuorille. Miksi? Siksi, että kirja kertoo

pedofiliasta


siis siitä, että aikuinen käyttää seksuaalisesti hyväksi lasta. Siitä kertomuksen nimi; tabu on jotakin moraalisesti paheksuttavaa ja niin kamalaa, että siitä ei edes puhuta.

Mukan kirjassa Kristus-Perkele ei pysty kahlitsemaan haluaan, kun 13-vuotias Milka osoittaa kiinnostusta häntä kohtaan.

Teksti ei moralisoi, eikä tuomitse, se ei asetu kenenkään puolelle vaan kertoo tapahtumista niin kuin ne ovat. Milkan ihastus ja hullaantuminen aikuiseen mieheen kerrotaan Milkan näkökulmasta, niinpä romaania voisi lukea vallan mainiosti rakkaustarinana. Vähän kummallisena, mutta kuitenkin rakkautena kahden ihmisen välillä.

Tällä tavalla en halua kirjaa missään nimessä vinkata. Siitähän saisi sen käsityksen, että koko homma on okei! Vaan kun se ei ole! Kyseessä ei ole kaksi aikuista ihmistä, jotka rakastuvat, vaan aikuinen ja lapsi. Aikuinen käyttää lasta seksuaalisesti hyväkseen. Tässä tilanteessa vastuu on aina aikuisella ja se tarkoittaa kieltäytymistä. Se ei vaan ole oikein, ei moraalin eikä lain mukaan.

Tietysti kirjallisuuden (ja todellisuuden) pedofiilit pitävät omaa toimintaansa nimenomaan rakkautena. Mieleeni tuleekin heti monia pedofiliasta avoimesti kertovia kirjoja, kuten suomalaisten kirjailijoiden On rakkauten ääretön ja Mesimarjani, pulmuni, pääskyni. Näissä kirjoissa pedofilia-teeman lisäksi käsitellään uskonnollisuutta, kuten Mukan romaanissa. Milkan kuvailee tunteitaan uskonnollissävytteisesti ylen hurmioituneena.

Yksi mielenkiintoinen pedofiliasta kertova kirja on mielestäni kuitenkin erinomainen vertailukappale Mukan Tabulle. Se on yhdysvaltalaisen emigranttikirjailija Vladimir Nabokovin tunnetuin teos: Lolita. Siinä missä Tabu "vain" kertoo tapahtumista kuten ne ovat, Lolitassa on vahva kertojaääni, joka minä-muotoisesti manipuloi tarinaa sellaiseksi kuin haluaa. Emme tiedä 12-vuotiaan Doloresin tunteista mitään, kertoja Humbert Humbert muuttaa jopa tytön nimenkin itselleen sopivammaksi. 

Lisäksi teksti on kerrassaan huumavan miellyttävää ja kaunista; alliteraatio ja loppusoinnut, huumori ja kielen kauneus hämäävät ja saavat uskomaan, että keski-ikäinen Humbert Humbert totta tosiaan rakastaa omaa pikku Lolitaansa.

Ikävä kyllä Lolita olisi pakko lukea englanniksi, mikäli aikoisi nauttia kielen kauneudesta näinkin yököttävässä aiheessa. Näin alkaa Nabokovin kirja Lolita, koittakaapa lausua ääneen:

"Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul. Lo-lee-ta: the tip of the tongue taking a trip of three steps down the palate to tap, at three, on the teeth. Lo.Lee.Ta."

Suomeksi tämä ei aivan toimi:

"Lolita, elämäni valo, kupeitteni tuli. Minun syntini, minun sieluni. Lo-li-ta: kolme kertaa kielen kärki hypähtää kitalaelle ja koskettaa kolmannella hampaita. Lo.Lii.Ta."


Vaikka Humbert Humbert kuinka vakuuttaisi rakastavansa tyttöä, kyse on pedofiliasta, aivan samoin kuin Mukan sinänsä neutraalissa tekstissäkin.

Voisiko Tabua siis vinkata kertomalla heti, että tämä kirja kertoo pedofiliasta ja kertoa siihen heti perään, mitä se tarkoittaa ja selittää että se on aina väärin, jos aikuinen harrastaa seksiä lapsen kanssa. Kertoa ikärajoista, laista ja moraalista. Varoitella lukukokemuksesta. Ei pidä ajatella, että se on rakkautta.

Tähän ajatukseen kaatuu koko vinkkauksen rakentaminen. En mitenkään halua kertoa näin inhottavasta asiasta kenellekään. Enkä tiedä miten sen tekisin.

Tässä miten aloin hahmotella vinkkiä:


Timo Mukka: Tabu

Tämä kirja on lyhyt ja tiivis kertomus Milkasta. Milka on 13-vuotias tyttö, joka asuu köyhässä maalaistalossa yhdessä äitinsä kanssa, ajankohtana on pohjois-Suomi 1910-20-lukujen taitteessa.

Tabu tarkoittaa moraalisesti jotakin tuomittavaa asiaa, asiaa joka ei ole oikein, jota ei ole oikein tehdä ja josta vaietaan.

Koska Milkan isä on kuollut, he tarvitsevat heinätekoon apua kylän miehiltä. Heitä tulee auttamaan sen niminen mies kuin Kristus-Perkele."

Tähän se sitten jäi. Olkoon Tabu aikuisille mielenkiintoinen kuvaus Milka-tytöstä ja pahasta Kristus-Perkeleestä. Jääkööt nuoremmille tabuksi.

2 kommenttia:

  1. "se on aina väärin, jos aikuinen harrastaa seksiä lapsen kanssa"

    - olen aivan samaa mieltä. Mutta MIKSI se on väärin, vastaako Mukka siihen? Elämme maailmassa jossa kuitenkin jotkin asiat (kuten esim. homoseksualismi) on monen mielestä ok, mutta insesti (vapaaehtoinenkaan) ei ole ok. Löytyykö Mukalta vastaus tähän modernismin relativismipulmaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin, että "Teksti ei moralisoi, eikä tuomitse, se ei asetu kenenkään puolelle vaan kertoo tapahtumista niin kuin ne ovat." Sen enempää en osaa kommentoida tuohon "modernismin relativismipulmaan" Mukan tekstien kautta.

      Lienekö Mukalla tekstejä, joissa käsitellään homoseksuaalisuutta?

      Ja toinen asia, mikä tuli tästä kommentista mieleen - Nabokovin Lolita-kirjassa tämä pedofiili on ensin ns. vieras ihminen, keski-ikäinen mies, mutta myöhemmin kirjassa hänestä tulee Dolores-tytön isäpuoli... Että sellaista insestiä... vai ei?

      Poista