sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Kirjavinkki maaliskuun alkuun

Marko Hautala - Torajyvät

Marko Hautala on minulle kirjailijana uusi tuttavuus. Otin kirjan kokeeksi hyllystä lähtiessäni Pihtiputaan kirjastolta perjantaina viikonlopun viettoon. Yllätyin iloisesti, kirja vaikutti heti alkulehdiltään lähtien mielenkiintoiselta. Tarina tapahtuu kahdessa eri aikakaudessa, 1600-luvulla ja nykypäivässä, limittäytyen yhteen Spegelön saaren ja pienen uskonlahkon muodossa.

Kirjan päähenkilöt Jenni, hänen poikansa Miro ja miehensä Aaron saavat kutsun Spegelön saarelle, jossa asuu Aaronin aivovaurion saanut aikuinen poika Markus. Hyvin pian saaren ahdistava ilmapiiri saa Jennin katumaan sinne tuloa. Jakob Mörtin 1600-luvulla perustama uskonlahko vääristävine peileineen, punaista hehkuvat kalat ja vaietut salaisuudet ovat osa Spegelön elämänmenoa.  Ihmissuhde koukerot eivät ole helpoimmasta päästä ja kun synkkäsävyinen ilmapiiri kiristyy entisestään outojen tapahtumien myötä, on lukija jäänyt koukkuun. Näin kävi ainakin allekirjoittaneelle. Pidin kirjan mystisestä tummanpuhuvasta sävystä ja karun saaren luonnonkuvaus antoi oikeat puitteet tapahtumien kululle. Vaikka tarinan päätös jäi mielestäni jollain tavoin avoimeksi, Torajyvät on viihdyttävä kirja jännityksen ja mystiikan ystävälle.

2 kommenttia:

  1. Olipas hyvä vinkki! Piti heti samalta istumalta lähteä etsimään kirjaa täältä Viitasaaren päästä. Minulla kun menee nuo Markot sekaisin; on Tapio, Kilpi, Leino ja tietysti tämä Hautala. Että mikäs Marko nyt olikaan kyseessä ja mitä tyylilajia... Oikein hyvä kirja tämä Torajyvät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tykkään tämän tyyppisestä jännityksestä, mystistä ja ahdistavaa sen olla pitää. :)

      Poista