keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Kun kirjasto on kiinni...

...tuntuu omituiselta, kun hyllyjen välissä ei vaella asiakkaita eikä kenellekään tarvitse lainata kirjoja. Ensimmäisinä sulkupäivinä tunnelma salin puolella oli jokseenkin aavemainen. Kävelin puolihämäriä hyllyrivejä pitkin ja teki mieli kiljua: "Missä minun asiakkani ovat!!!"

Lehtilukusali on auki

Lehtilukusali on toki auki osan päivistä ja lyhennetyillä aukioloajoilla, mutta ei se ole sama! Siellä asiakkaat ovat lasiseinän takana ja lukevat lehtiä. Kun kirjasto ei ole auki, on aivan kuin koko kirjaston perusta olisi hävitetty. Ei ole kirjastoa ilman asiakkaita.  Hyvin suuri ja tietysti myös se näkyvin osa kirjastotyöstä on asiakaspalvelua. Toistan: ei ole kirjastoa ilman asiakkaita.

Toisaalta ei ole kirjastoa ilman kokoelmaakaan. Ja tästä pääsenkin siihen, mitä nyt sulkuaikana täällä kirjastossa puuhaillaan. Kokoelman hoitaminen muodostaa asiakaspalvelun kanssa suurimman osan kirjastotyöstä. Eli kun kirjasto on kiinni...

Lehtimyyntiä

...teemme kaikenlaisia rästihommia, joita ei aikaisemmin ole ennättänyt tehdä ja joita voi tehdä jo ennakkoon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että poistan lehtiä, kun ennätän nyt paremmin kuin joulukuussa. Osa lehdistä onkin jo siirretty kirjaston eteiseen myyntiin. Hyllystä löytyy lipas, jonne rehellinen ostaja voi kirjansa tai lehtensä maksaa tasarahalla.

Kirjastosuunnistusta ja muuta mukavaa

...teemme kaikenlaista tekstinkäsittely- tai suunnitteluhommaa. Esimerkiksi Lukuinto-pilotin puitteissa suunnittelen leikkimielistä kirjastonkäytön opetusta alakoululaisille. Tämä blogikirjoittaminen sujuu myös varsin jouhevasti ilman kirjastojärjestelmää.

Uutuuskirjoja

...rutiinityöt eivät ole hävinneet minnekään. Tarkoittaa esimerkiksi sitä, että posti tuo joka päivä pinon lehtiä, jotka käsitellään valmiiksi lehtilukusaliin. Posti tuo myös kerran viikossa kirjalähetyksen (kaksi keskisuurta pahvilaatikkoa), jotka niin ikään käsitellään niin pitkälle kuin voidaan ilman niiden viemistä kirjaston aineistotietokantaan.

Koulutukset alkavat

Ensi viikolla alamme sitten kouluttautua uuden kirjastojärjestelmän käyttäjiksi. Siinä riittänee omaksumista loppuajaksi, jonka kirjastoparkamme on suljettuna asiakkailta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti