tiistai 23. lokakuuta 2012

Leiri hevonkuusessa

Kalle Veirto on kirjoittanut jälleen aika mielenkiintoisen nuortenkirjan nimeltä Leiri. Siinä 16-vuotias ex-jääkiekkoilija Santtu joutuu Kriittisen ajattelun nuorisoliiton kesäleirille Nastolan pioneeripirttiin.

Pervo ohjaaja ja friikit kaverit

Leirin ohjaajana toimii Markus ”Pervo” Pukara, tuttu siitä että näytti rippikoululeirillä mm. K-18-elokuvia, nettilähteiden mukaan. Mukana on 12 tyttöä ja kolme poikaa. Nämä kolme poikaa joutuvat keskenään telttamajoitukseen ja pian heistä tulee jonkinlaiset ystävät. Suupaltti-Jere ja gootti-Ais, kukin on omanlaisensa persoona ja jokaisella on omat synkät syynsä, miksi he ovat joutuneet leirille.

Mitä Santtu on tehnyt?


Santun  yh-äidin mielestä pojan on aika oppia tajuamaan tekojensa seuraukset ja syyt.  Santulla on virhetilillään neljä kömmähdystä. Ensimmäinen virhe on se, että hän on lyönyt nyrkillä mustaihoista koulukaveriaan, toinen se, että hän on tullut kännissä kotiin kaksi kertaa. Lisäksi Santtu on  lopettanut jääkiekkoilun ja sössinyt vielä jääkiekkoon liittyvän opiskelupaikkansakin.

Mikä on totuus?

Vähitellen kirjassa selviää millainen on leiriläisten päiväohjelma ja millainen on Santun versio rasistisesta lyömisestä. Tämän lisäksi tapahtuu myös jotakin yllättävää, joka muuttaa koko leiriläisten sinällään rauhallisen päivien kulun.

Kritiikkiä

Kirja oli minun mielestäni oikein hyvä siinä, miten se kuvasi nuorten eloa ja oloa vähän yllättävissä olosuhteissa. Kirjan henkilöt olivat myös mielenkiintoisia. Huumoriakin löytyy.

Se oli kuitenkin minusta kummallista, että Santun "juopotteluun" ei kirjassa juurikaan puututtu, asia ohitettiin kokonaan. Olisiko sitä tarvinnut mainita ollenkaan, jos teoksen suuri asia oli suvaitsevaisuus muita kohtaan?

Lisäksi minua ärsytti aivan valtavasti Santun kaverin nimi Ais, jonka kirjoitusasua Santtu kirjassa pohtii. Siis kysymys siitä, onko Ais jää vai silmät on täysin turha, sillä ne lausutaan eri tavalla. Ainakin englannin opettajien mielestä ja tällaisen turhantarkan lukijan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti